Domaći džem od jagoda
Ove godine sam džem od jagoda
kuvala u maju. Prve jagode, sočne i čvrste, kupila sam od jednog organskog
odgajivača, ne u velikoj količini, jer sam nekoliko kilograma jagoda stavila u
zamrzivač da bih preko zime pravila ukusne šejkove, a od preostalih 4 kg sam
skuvala malo džema, da nam se nađe tokom sezona kada nema jagoda, a baš nam se “prijede”.
S obzirom da u toku godine kuvam
mnogo džemova svih mogućih ukusa, nekih
mnogo, nekih tek po nekoliko tegli, shvatam da, koliko god da napravim,
sve nekako ode, pa, iz tog razloga, kada ih već svi vole, meni je zadovoljstvo
da spremam.
Moja starija ćerka, koja godinama
živi u Italiji, redovno nosi džemove zetu Italijanu i njegovoj porodici, a meni je
srce puno kada vidim i čujem da ga tamane. Kako je kod Italijana jednostavno
pravilo da za doručak jedu nešto slatko uz kafu, razni kroasani su uvek lepši
uz jednostavne ukuse voća iz teglice. Ta voćna delicija u vidu domaćeg džema je
uvek od prirodnog, organskog, netretiranog voća, bez konzervansa i često bez trunke šećera, samo uz neke prirodne sastojke…cimet,
limun… nekada samo uz malo stevije, koja je idealna jer skoro i nema kalorija, a
koju, zbog nultog glikemijskog indeksa,
mogu konzumirati i dijabetičari.
Kako je šećer prirodni
konzervans, a ja ga, ili ne stavljam uopšte, ili ga stavim u vidu
prirodnog zaslađivača, posto ne koristim
ni konzervans, imam svoje metode da se džem
i bez toga održi i godinu, pa i dve…iako realno jedva dočeka i godinu, jer ga
zaista koristimo. Prva stvar je da se mora dugo kuvati, uz redovno mešanje (džem
od jagoda sam kuvala oko 2 sata na tihoj vatri), a druga stvar je da, kada se
vruć džem sipa u zagrejane sterilisane tegle, tegle dobro zatvore i okrenu naopako bar 10 minuta, da bi se stvorio vakuum.
Znači, za početak kupite lepe
jagode, količine po želji. Ja sam uzela 4 kg. Dobro ih operate, ali neposredno
pre pravljenja, pa ih očistite od peteljki. One koje su oštećene, odstranite. Stavite
ih u cediljku na desetak minuta da se ocede, da ne biste zbog vode džem morali
još duže da ukuvavate. Ako dodajete šećer, sipajte ga odmah preko jagoda.
Jagode nemojte oprati danas, a praviti sutradan, jer kada su mokre, brze
propadaju. Ja sam dodala malo stevije, tek par kesica, jer je stevija i do 40
puta slađa od šećera, ali ako dodajete šećer, obično po receptu ide na 1 kg. jagoda oko 600 grama šećera, iako je to, po mom
mišljenju previše, ali ga vi dodajte po želji, u zavisnosti od ukusa jagoda i
od toga da li volite slađi ili prirodniji ukus. Naizmenično ređajte jagode i šećer i ostavite
ih jedno sat vremena da se šećer sam otopi a jagode malo otpuste.
Jagode sam
nakon toga malo pritisla presom za pravljenje krompir pirea, jer nisam htela da
ih štapnim mikserom previše usitnim.
Šerpu zatim stavite na laganiju
vatru, recimo na 180 stepeni i kuvajte uz neprestano mesanje oko sat ipo do
dva. Džem je gotov kada malu količinu džema sipate na suvu tacnu i sačekate da
se ohladi, pa vidite kako se ponaša kada hoćete da ga razlijete po tacni.
Ako je džem redak brzo će se razlivati i obrnuto. Najbolje je
da se uopšte ne razliva kada je na tacni.
Kada
je džem gotov stavite ga u prethodno sterilisane tegle. To radite tako što oprane, suve i čiste tegle stavite u rernu zagrejanu na 100 C oko 30 min. Nakon toga, u još vruće tegle sipate vruć
džem, odmah zatvorite, okrenete ih naopako na 10 minuta, pa vratite u
normalu da se ohladi. Kada se ovako
konzervira džem, nema potrebe da se sveže
sipan stavi u rernu da se zapeče i stvori korica.
E
na kraju, igrajte se dizajniranja, napravite neku lepu nalepnicu, odštampajte
na samolepljivom papiru i vaše personalizovane etikete će krasiti vaš divan džem. Na poklopac
obično stavim neke tekstilne štitnike poklopca,
obmotam ih rustičnim kanapom ili rafijom, i spremne su za konzumiranje,
poklanjanje i divljenje.
0 коментара