Zasladite život stevijom
Verujem
da ste svi čuli za biljku steviju, ili, ako ćemo onako zvanično, za biljku
poznatu pod latinskim nazivom ”Stevia rebaudiana”. Ovu biljku koriste i
dijabetičari jer joj je glikemijski iznos zanemarljivo nizak, a ostali zdravi ljudi je koriste jer je, po mom mišljenju mnogo zdravija od rafinisanog
belog šećera, a od veštačkih zaslađivača
posebno. Stevia skoro i da nema kalorija, pa je mnogi koriste i kada su na dijeti za mršavljenje.
Stevija
je inače, višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, koja može narasti
i do 1m u visinu. Poreklom je iz Paragvaja, ali se danas gaji skoro svuda
gde su duga topla leta. List stevije, kada stavite u usta, ima veoma sladak
ukus, koji je i do 40 puta jači od šećera, a to je zato jer se u njenim
listovima nalazi mnogo glikozida, od kojih je najznačajniji steviozid, koji mu
i daje tu slatkoću.
Mnogi
ljudi, u želji da kupe neku “zero” ili “light” verziju nekog komercijalnog
soka, misle da će recimo, kupovinom “Coca Cole zero”, uneti napitak bez šećera,
misleći da tako čine uslugu svom organizmu, bez da ulazim u štetnost samog ovog
napitka, ali malo ko se zapita od čega je i ta Coca Cola slatka kao ona obična,
u kojoj naravno ima šećera. Naravno, od aspartama. Aspartam, supstanca koja se
koristi kao veštački zaslađivač različitih proizvoda, izaziva brojne
zdravstvene smetnje ukoliko se često i mnogo koristi, tako bar kažu oni sa
jedne strane, dok oni sa druge govore da je dokazano brojnim studijama da
izaziva tumore i neurološka oboljenja. Da se razumemo, ne ulazeći u to ko je u
pravu, da li su tu posredi neka korporacijska lobiranja ili ne, tek, ja ga
zaista izbegavam, bar se trudim. Aspartam se vodi pod brojem E951. Ovog
zaslađivača ima i u mnogim ukusnim zanimacijama za decu i odrasle, u mnogim
sokovima, žvakama, bombonama, vitaminskim napicima bez šećera. Danas u mnogim
evropskim zemljama, čak i ovo “biiiiip” od Coca Cole ima i zelenu varijantu
ovog pića pod nazivom "Coca Cola life", koju slade stevijom.
Ja sam svakako za steviju ali onu najprirodniju,
božanstvenu biljku u vidu samlevenog suvog lišća, koju bi svako, ko drži do
zdravlja, trebalo da koristi kao zaslađivač. Steviju danas možete kupiti u više
oblika…kao sirup, tabletice, prah, suvo lišće,
kao kristal šećer itd.
Kafu ne pijem, ali u čaj ili
limunadu nekada sipam steviju. Nekada sipam mleveni prah od sušenog lišća
moje prošlogodišnje stevije, a nekada kupovni stevija kristal šećer, koji
izgledom podseća na klasičan rafinisani kristal šećer, koji se masovno koristi,
ali je mnogo mnogo slađi, pa se sipa baš malo. Međutim, kako je ovaj stevijin
kristal šećer baš skup, uvek sam za verziju “sam svoj majstor”.
Za sađenje stevije, koristila sam
organsko seme, koje je, po izgledu, veoma slično semenu maslačka. Seme sam
dobila, pa sam odlučila da je negujem od semena pa do kraja, a mogu i da se
kupe sadnice stevije koje su veoma skupe. Meni je veće zadovoljstvo kada nešto
uzgojim sama. Inače, oko 100 semenki stevije, košta oko 3 evra.
Definitivno je najbolje koristiti
ove male kontejnere za rasad, koji se mogu naći već za 1 evro, jer imaju niz
dobrih stvari. Kao prvo, od rasada proizvedenog u kontejnerima, ne oštećuje se
korenov sistem, jer se mlada biljka prenosi na sadno mesto bez mehaničkih
oštećenja korena, zatim, uz adekvatan supstrat, biljka brže raste, stabljika je
deblja, listovi su veći…Stevija inače ima jako plitak koren i mogao bi se oštetiti
klasičnim presađivanjem,
Kada je u pitanju supstrat,
nemojte uzimati običnu zemlju iz neke bašte, već nabavite dobar organski
supstrat da bi rasadi bii zdravi, i da bi iz rasada izrasle zdrave biljke. Ovo
je posebno bitno za jestive biljke, kakva je i stevija. Organski supstrat
garantuje fitosanitarnu bezbednost, kojom se elimiše uticaj patogena, korova i
insekata na sadnice rasada.
Ako sadite steviju napolju u
bašti, onda to nemojte raditi pre maja, za svaki slučaj, da je ne bi zakačile
temperature ispod 5 stepeni, jer tada staje sa rastom, a niže temperature od
te, mogu je i uništiti.
Ako mlade biljke stevije sadite u
bašti, razmak između njih treba da bude oko 20 cm. Ja ih ipak sadim u saksije i
žardinjere.
Nakon mesec i po dana od sađenja,
male biljke stevije sam iz malih kontejnera posadila u saksije. Saksije
su mi nekako sigurnije, jer višegodišnju steviju ovako mogu preko zime uneti da
bih je spasila smrzavanja i njenog kraja u tom slučaju. Sada su moje male
stevije iznete napolje na sunce i rastu li rastu. Sada, kada je već
sredina juna i visoke temperature, stevija lepo napreduje jer voli sunce i
toplo, ali i dosta zalivanja. Da se ne bi biljke uništile zalivanjem, a
koren im istrulio, ja ih zalivam svaki put po malo, i po samom izgledu biljke
vidim da li je to dovoljno. Stevija “otrembesi” lišće kada je željna vode, a
kada dobije vodu, već nakon sat vremena, listovi joj postanu pravi kao strele.
Znači, samo je pratite i dobro ćete komunicirati. Stevija nije zahtevna, i
tokom leta traži samo vodu. Ja ih nisam prehranjivala, rastu lepo, a i
veoma su otporne jer ih ne napadaju bolesti i štetočine. Mnogi vrtlari je sade
i pored nekih osetljivijih kultura jer ih stevija na neki način štiti, skoro pa
kao neven koji se sadi među povrćem, jer repelentno deluje na većinu insekata.
Upravo zbog njenog slatkog ukusa štetočine ne napadaju steviju.
Iako sam, pre namere da krenem da
je odnegujem, čula da je klijavost stevije iz semena malo traljava, izabrala
sam dobar i lepo pripremljen organski supstrat za setvu, početak
proleća i kontejnere za rasad, koje možete kupiti u bilo kom garden centru, a
koji je potreban, kada se biljka gaji iz semena. Kako su u martu bile niske
temperature, a stevija ne podnosi niske temperature, tek posejanu steviju sam
morala da drzim unutra, kako bih joj dala optimalnu temperaturu za
klijanje...od 20 do 25 stepeni C i optimalnu vlažnost.
Stevija zaista brzo raste sve dok
su dugi i topli dani, dok na jesen, kada krenu kraće obdanice, biljka kreće sa
obilnim cvetanjem, pa je tada najbolje obrati svo lišće, koje ćete tada osušiti
i nakon toga samleti u prah kojim ćete posle sladiti svoje napitke…limunade,
čajeve itd. Jedino budite oprezni sa količinom, da ne biste preterali sa
zaslađivanjem. Za 2 dl čaja, ja sipam tek malkice praha, koliko stane na sam
vrh kašičice.
Prah od sušenog lišća stevije sam
skoro potrošila, pa sam probala da čaj zasladim listom sveže stevije. Ono što
je tu bitno reći je da, kada se svež list stavi u vruć napitak, steviji treba
do sat vremena da pusti slatkoću, a za hladne napitke, treba da stoji oko 24
sata. Sveže lišće stevije ima ugodan slatki ukus zbog glikozida, od kojih je
najznačajniji steviozid, čiji je ekstrakt 200-300 puta slađi od šećera, dok je
osušeno lišće stevije 30-40 puta slađe.
U moj topao čaj od šipka, stavila
sam list stevije, koja je tek nakon sat vremena ispustila svoju slast. A tek
nakon toga sam u to iscedila i limun. To više nije bio topao napitak, ali je
bar bio ukusan.
Ovogodišnjoj steviji, listove ću
počupati sa biljke tek na jesen, pre obilnog cvetanja, jer je tada najveća
količina steviozida u biljci i listove ću staviti na sušenje, kako bih posle od
njih dobila sitan sladak prah. Obično u septembru imam jednu veću berbu lišća,
kada su biljke dostigle visinu od oko 70 cm, ali ako je i jesen duga i topla,
može se ubrati možda i još jednom, ali imajte u vidu da je lišće već
nekvalitetno kada krenu niske temperature.
Ako korenov sistem dobro zaštitite – sledeće godine ponovo će rasti. Najbolje rešenje je da biljke prezime u zatvorenom na temperaturi koja ne pada ispod 10°C. Pored toga, stevija se mora zastrti (malčirati) da se njen plitki koren ne bi smrzao. Ja imam malč od hrastove kore, koja se može kupiti, a njime se, preko suprstrata oblaže zemlja u saksiji oko stabljike biljke.
Do oktobra ili u oktobru treba joj obrati svo lišće i ostaviti ga da se prosuši na suncu. Lišće stevije se suši na direktnoj sunčevoj svetlosti oko 12 sati. Osušeno samleti u prah i koristiti ga umesto šećera.
Sadite svoje biljke
i živite zdravo, u skladu s prirodom.
Tags:
Stevija
0 коментара